Älskade mamma, Mors dag...

Ja...älskade mamma...
Mors dagsfirandet kommer från USA där dagen firats sedan 1908. I Sverige infördes dagen år 1919 och firas den sista söndagen i maj. Detta beror troligtvis på att våren har kommit på fullt allvar och vi kan plocka blommor, plantera och hissa flaggan mot en blå vårhimmel och på så sätt fira mor riktigt ordentligt. I det lilla häftet "Mors Dag" från 1920 kan man hitta dessa hjälpsamma instruktioner:
1. Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång
2. Mor hälsas om morgonen med sång av barnen.
3. Hon bjudes före uppstigandet på gott kaffe och bröd, berett av barnen. Hon hedras med blommor och en liten gåva.
4. Henne beredes, så långt det är möjligt, vila och frihet från allt hushållsarbete den dagen. Barnen bädda, sopa, laga mat och diska.
5. Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där far i huset medverkar.
6. Frånvarande barn hälsa mor med brev eller telegram eller vykort, som särskilt gjorts och tillhandahållas för Mors dag.
Det är nog inte många som firar dagen så här i nutid. Bra eller dåligt? Jag personligen ser inget fel i att hylla mor en dag. Min mamma och jag hade verkligen inte alltid en god relation men hon var och är min mamma och en sådan dag som just den här finns hon alltid med mig och det är alltid med positiva och glada minnen. Jag saknar henne och känner att jag inte vill vara utan henne, trots att jag idag är medelålders.

Skit som skit??

Hur vore det om var och en städade upp sin egen skit? Med det skulle vi komma långt. Städa ditt och lär dina barn att göra detsamma. Iḿ just saying.... Och ja just det, i det ingår att sopsortera och annat som så många tycker är såååå jobbigt....my god, lyft på röven och ta lite ansvar! Jag behöver inte gå så fruktansvärt långt tillbaka i tiden, typ när jag var liten, då kastade en oftast i papperskorgarna som stod lite här och där, och gjorde en inte det så nog sjutton sade en "vuxen" till...släng det i papperskorgen! Och jag hade sådan respekt så jag gjorde det. Det var nästan en ära i att lämna rent efter sig, á la tvättstugan och liknande....vad hände??

RSS 2.0